Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πράσινα τα ευρωπαϊκά ταμπλό

Κέρδη 0,7% σε Παρίσι, Φρανκφούρτη και άλμα 2% στην Ιταλία με την επανεκλογή Ναπολιτάνο. Τι ειπώθηκε στη σύνοδο ΔΝΤ-Παγκόσμιας Τράπεζας. Θετική η εικόνα από τα εταιρικά αποτελέσματα. Ανοδικά τα futures στη Wall.

Θετικά άνοιξε η πρώτη συνεδρίαση αυτής της εβδομάδας, με τις ευρωπαϊκές αγορές να παίρνουν την σκυτάλη από την Ασία, όπου ο Nikkei έκλεισε κοντά σε υψηλό 5ετίας. Αρκετοί επισημαίνουν τις πιέσεις της προηγούμενης εβδομάδας που οδήγησαν σε  αγοραστικές ευκαιρίες. Σημαντικός παράγοντας ανόδου όμως, είναι και το κλίμα που δημιουργήθηκε τόσο από τη G20 όσο και από τη σύνοδο ΔΝΤ - Παγκόσμιας Τράπεζας.

Συγκεκριμένα, ο γερμανικός DAX 30 ενισχύεται κατά 0,91% στις 7527 μονάδες, ο γαλλικός CAC 40 κατά 0,68% στις 3676 μονάδες και στο Λονδίνο ο FTSE 100 κατά 0,75% στις 6.334 μονάδες.

Στις αγορές του ευρωπαϊκού Νότου, ο ισπανικός ΙΒΕΧ καταγράφει κέρδη 1,43% στις 8027 μονάδες, ο πορτογαλικός PSI σημειώνει άνοδο 1,32% στις 5896 μονάδες και στο Μιλάνο ο FTSE MIB ενισχύεται κατά 2,11% στις 16.0930 μονάδες.

Ανοδικά κινούνται και τα futures των βασικών χρηματιστριακών δεικτών της Wall Street.

Για την ιταλική αγορά, μεγάλος παράγοντα αισιοδοξίας είναι και η επανεκλογή του Τζόρτζιο Ναπολιτάνο στο ανώτατο αξίωμα της χώρας. Εξέλιξη που κατά πολλούς αναλυτές ενδεχομένως να αποτελεί το πρώτο βήμα για την άρση του κυβερνητικού αδιεξόδου στην Ιταλία.

Ο τραπεζικός κλάδος βρίσκεται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος. Ενδεικτικά, η Banco Popolare καταγράφει άλμα 4,9% και η Unicredit 3,5%.

Στις ευρωπαϊκές αγορές κινητήριος δύναμη είναι η αισιοδοξία για την εικόνα από το μέτωπο των εταιρικών αποτελεσμάτων. Σήμερα ανακοινώνουν αποτελέσματα η Apple, Amazon, Exxon Mobil αλλά και η Caterpillar.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Thomson Reuters, από το 21% των ετιαριών του S&P 500 που έχο8υν ανακοινώσει αποτελέσματα τριμήνου, το 72% ικανοποίησε ή ξεπέρασε τις προσδοκίες. Μόλις το 28% δεν πέτυχε όσα προσδοκούσαν οι αγορές.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v